Z-wave, zigbee eller annat protokoll för informationen i ditt smarta hem? Vilket smart hem system ska jag välja?

Z-Wave

När du ska välja system för ditt smarta hem upptäcker du snart att det är en djungel. Du vill successivt koppla på detektorer som kan prata med varandra och vilket system ska du välja? På pappret verka det enkelt eftersom t ex Z-wave och Zigbee garanterar att produkter oavsett tillverkare ska kunna prata med varandra. Så därmed kan du koppla på t ex Phillips Hue till din Zigbee hub utan att fundera vidare? Eller?

Nej tyvärr… Tillverkarna följer inte Zigbee- och Z-wavestandarden ordentligt. Så hittills gör du säkrast i att satsa på EN tillverkare och använda deras produkter rakt igenom. Och hoppas att de med tiden fungerar ihop med andra tillverkares produkter. Eller också lägga ned försöket att hitta en enhetlig standard och satsa på det systemet som är mest trovärdighet och som är utbyggbart med samma tillverkare på kort sikt oavsett protokoll.

Men om jag ska välja en större standard för att i framtiden kunna välja olika tillverkares produkter i samma system, vilket ska jag välja Z-wave eller Zigbee? Det är svårt att säga vilket överföringsprotokoll som kommer att vinna i slutänden. Och en mer utförlig presentation av de olika protokollen kommer i ett framtida blogginlägg.

Jag fick dock höra för någon dag sedan från en av mina kontakter i Kina att China telecom håller på att ta fram egna smarta hem rodukter de kommer erbjuda sina kinesiska kunder. China telecoms produkter kommer att bygga på Zigbee, Wifi och Bluetooth.

China telecom är megastort och man kan förvänta sig att de gjort hemläxan och vägt de olika protokollen mot varandra ordentligt. Så jag tror att Zigbee tillsammans med Wifi och Bluetooth tar hem protokollmatchen även i resten av världen. Sen får vi hoppas att tillverkarna skärper till sig och följer zigbee protokollet strikt så att alla tillverkares produkter kan kommunicera.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar