Vad ska jag tänka på när jag väljer produkter för mitt smarta hem?

Schwaiger ZHS06
Det viktigaste är användargränssnittet i appen tillsammans med driftsäkerheten tycker jag. Om inte appen känns intuitiv faller hela funktionen. Och antagligen är det inte bara du, den tekniskt intresserade, som ska använda systemet. Även dina barn ska göra det. Och kanske någon förälder ska kunna passa huset via appen när familjen är bortrest. Så tänk bra app för flera användare med olika kunskap och intresse för teknik när du väljer.
En annan viktig sak att tänka på är att systemet ska vara utbyggbart. Ofta utgår leverantörerna från sin egen produkt och då stannar det smarta hemmet vid t ex larm eller en värmepump. Men det du vll ju ha alla smarta funktioner i bara en app! Dvs inte en leverantör per app.
Driftsäkerheten är superviktig men svårare att sia om innan köpet. Men köper du av en svensk leverantör har du en massa rättigheter i form av 14 dagars öppet och upp till 3 års garanti. Du får också någon att prata med på svenska vilket kan vara mycket värt när inte prylarna lirar som de ska.
Nästa fråga att reda ut är vilket protokoll produkterna ska sända på. Hittills är det lite av en djungel och den kommer jag försöka reda ut mer i en kommande artikel.
Teoretiskt ska produkter med de två stora överföringsstandarderna C-wave och Zig-bee kunna prata med varandra oavsett tillverkare. Men så är tyvärr inte fallet. Och troligen kommer du ha en röststyrd enhet kopplad till systemet och där är de stora Google home och Alexa. Kolla därför om de fungerar tillsammans med systemet du köper.
Sen ska produkterna vara snygga och passa i hemmet och de ska kännas solida att hålla i. Det är givetvis subjektivt men inte helt oviktigt i en hemmiljö.
Jag som har den här bloggen heter Martin Wikman och är VD för Zomson. Bloggen har jag som privatperson och hoppas med den kunna öka intresset för smart teknik. Min bakgrund är som entreprenör och jag är mer generallist än teknisk expert. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar