Google röstassistent ringer upp, resonerar och bokar en klipptid – PÅ RIKTIGT!

På googles utvecklarkonferens 2018 visar Googles VD en video med några kommande ”uppdateringar” på Google home assistant.

Scenariot han visar är när den digitala röstassistenten fått uppdraget att boka en tid hos frisören.

Till sin hjälp har assistenten; en internatanslutning kopplat till ett intelligent moln, en uppringningsfunktion, en telefonkatalog, människans kalender och möjlighet att känna igen och tolka en okänd röst, förstå vad personen säger, svara på tilltal, resonera och ta beslut. Därefter läggs in aktiviteten i människans kalender och påminner när det är dags att gå till frisören. Och frisören märker inte ens att det är en maskin hon pratar med!!

För oss människor är det inga problem att boka en klipptid men hur svårt är det att lära en maskin att göra samma  sak? Som jämförelse hamnar de digitala meddelanden som sänds ut på t ex tågstationer efter det här under skämskudden för alltid. Den rösten synkar ju inte ens satsmelodin i orden i en mening.

Vilka möjligheter finns när robotar kan leverera i telefonsamtal? I hemmiljön fungerar redan Googles röstassistent och snart kan den som sagt även boka en klipptid.

I arbetslivet borde en telefonsupport kunna ersättas och till och med bli bättre med t ex kortare svarstider. Finns säkert fler områden, bara fantasin sätter gränser.

Vilka är nackdelarna?

Svindlande tanke när jag framöver behöver ställa mig frågan om personen som ringt mig är en robot eller finns på riktigt. Är det dags för HAL 9000   att ta över världen? Skämt och sido blir jag grymt imponerad av det Google visar i videon. Förstår man komplexiteten i det assistenten gör är det helt otroligt sweet!!

Samtidigt måste jag ändå ställa frågan. Hur många arbeten kommer rationaliseras bort med den här tekniken? Dock är jag realist och utvecklingen är spännande och går inte att stoppa. Teknik gör vår vardag bättre.

Troligen kommer frisörerna ha fortsatt arbete framöver. Och vi andra får väl bli influencers eller något annat viktigt.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar