Hur väljer jag IP-kamera?

Den första IP-kameran jag kom i kontakt med var för typ 20 år sedan. Den var placerad i ett kylskåp så vi som satt vid skrivborden kunde se när det var dags att beställa mer Jolt cola. Viktiga grejjer på den tiden…

Har nu en kompis som övervakar sitt akvarium och en annan har kamera riktad mot barnets spjälsäng.

Men de flesta har IP-kameror som en del i ett hemlarm. Och märkligt nog är det ofta bara en larmcentral som har tillgång till dem. Inte de som bor i huset!!

Men på sikt kommer användningsområdena för IP-kameror helt klart utvecklas i takt med att billiga kameror blir bättre och är lätta att koppla in själv.

Vad kan en IP-kamera?

Grundfunktionen för en ip-kamera är att övervaka det som sker hemma i realtid och via inspelning.

Bilden ska givetvis vara så bra att du kan se motivet ordentligt.

En annan feature är att du kan få notiser i mobilen när någon rör sig hemma.

De flesta ip-kameror har också en pratfunktion så du kan kommunicera via appen i din mobil med personen som kameran filmar hemma hos dig.

En del IP-kameror går också att koppla till ett system där de samverkar med andra noder från olika tillverkare.

Hur kommunicerar kamerorna?

De flesta kameror använder Wifi men det finns även de som använder Bluetoth där enheter utan strömbegränsning kan få en räckvidd på upp till hundra meter. Det finns också kameror som använder Zigbee eller Z-wave.

Fördelen med Wifi är att det går att skicka mycket information. Där har de andra protokollen sina tydliga begränsningar.

Nackdelen med Wifi är att det har relativt dålig driftsäkerhet.

Din egen kommunikation med kameran sker via en app i din smartphone eller platta.

På senare tid kan allt fler kameror också styras via Google assistent eller Amazon Alexa.

Med IFTTT kan kameran samverka med t ex en magnetkontakt och börja filma när någon går in i rummet.

Trådlöst eller trådbunden kommunikation?

Om du planerar att installera själv är en kamera med trådlös Wifi absolut enklast. Därmed slipper du att dra kablar. Endast strömkabeln i väggen behöver anslutas.

Samtidigt behöver du fundera på avståndet till gatewayen och vilka hinder i form av väggar som stör signalen.

Ett annat generellt problem med Wifi, framförallt i flerfamiljshus, är att inte frekvensen ska krocka med grannens frekvens. Men sånt har du säkert redan koll på.

Alternativet är en PoE IP-kamera. Den ansluter du med en single Ethernetkabel för både datatrafik och strömförsörjning. För det behöver du en PoE injektor som ger kameran DC12V.

Trådbunden signal är mer driftsäkert och klarar också längre avstånd och hinder i form av tjocka väggar. Dessa forcerar du bara en gång med en kraftig borrmaskin.

Vilken IP-kamera har bäst bild?

Nu har upplösningen1080p blivit vanlig. Men det är fler saker att ta hänsyn till för att du ska se det du vill genom kameran.

Vidvinkel ger möjlighet att se mer av rummet. Det är viktigt på en övervakningskamera. Oftast är perspektivet möjligt att ställa i appen. En bildvinkel kan vara 100-180 grader vilket är brett. Vill du se ett brett område bör du hellre fundera på en motordriven kamera än att maxa vidvinkelperspektivet.

Beroende på ditt användningsbehov kan en zoom vara nödvändig. Ju fler pixlar desto bättre zoom.

Många kameror skriver att de klarar bildkvaliteten HD. Generellt i Europa är HD på 1280×720 pixlar och full-HD på 1920×1080 pixlar.

Ger full-HD alltid bättre bild än vanlig HD? Det finns faktiskt kameror med full-HD som har sämre bild än vanlig HD eftersom kamerans processor inte orkar den större bildstorleken. Och personligen har jag ofta svårt att se skillnad på en kamera med 720 och 1080p. Så antalet pixlar hjälper dig bara en bit på vägen när du ska välja övervakningskamera.

Kamerans ljuskänsligheten mäts i ISO vilket är ett mått på hur mycket bildsignalen har förstärkts och har inte med bildkvaliteten att göra. Många kameror försöker nämligen kompensera dålig ljuskänslighet med förstärkt bildsignal vilket ger dålig detaljskärpa. Bra kameror har överlägsen bildkvalitet vid höga ISO-värden.

Mest för bilden betyder därmed objektiven. Ett bra objektiv hanterar dåligt ljus bättre vilket är jätteviktigt för övervakningskameror. Tyvärr är det ofta dålig information om objektiven på IP-kameror. Trist tycker jag!

Lagring av bilder och film

Bilderna och videon kan ofta lagras på ett SD-kort i kameran. Men det finns också kameror med lagring i molnet där det finns möjligheten att tanka ned filmen till din mobil.

Molntjänsten är ofta kopplad till någon form av månadskostnad som läggs ovanpå priset för kameran.

Vad kostar det?

För en riktigt bra IP-kamera betalar du oftast mer än 1 500:- plus ett abonnemang för lagring. Men även de för 700:- är bättre än man kan tro.

Priserna är på väg ned men samtidigt ökar konsumenternas krav i takt med att kamerorna blir bättre. Så troligen kommer en bra kamera på samma sätt som en dator successivt ge mer för samma pengar.

Viktigare än priset är dock hur dina behov ser ut och hur du integrerar kamerorna i resten av ditt smarta hem.

Kameran som en del i en scen

Bara larm är inte framtiden! Så troligen kommer även du ha en kamera vänd mot babysängen och akvariet om ett antal år. Plus att kameran kommer bli en del av dina förprogrammerade ”scener” där du själv valt hur ditt automatiserade hem ska agera när du tryckt på en scenknapp i appen.

För att illustrera hur kameran interagerar i en scen skulle t ex belysningen automatiskt tändas och kameran filma då barnen kommer in i rummet för att öppna julklapparna.

Rolig julscen? Belöning väntar…

Har du bättre förslag på roliga julscener i ett smart hem btw? Det är helt klart ett uppslag på ett kul framtida blogginlägg! Eller när jag tänker vidare… Jag fixar en tävling! Jag ser ”Ett päron till farsa firar jul 2018” hemma hos dig framför mig :-). Går ju att vara väldigt kreativ och använda humor när man sätter sina julscener i ett smart hem.

Nästa vecka gör jag ett blogginlägg där jag berättar mer om tävlingen. Vill du sitta i juryn eller kan du tipsa om någon som skulle passa?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar