Facebook har lanserat Portal i USA. En skärm att umgås genom?

Nu har Facebook gett sig ut i den fysiska världen och lanserat två versioner av sin Portal där du kan interagera med dina vänner och familj. Kort sagt är produkten en sort ”stationär Facetime” eller ”videokonferens för hemmet”.

Facebooks Portal finns i två olika utföranden. En med 10,1 inch och 720p skärm och den andra med 15,6 inch och 1080 display. Bägge har en 12Mp kamera, högtalare samt mikrofon..

När man inte chatar går det att köra bildspel på skärmen.

För att krydda funktionen kan kameran följa dig när du rör dig. D.v.s. du slipper fundera på att alltid vara i bild utan det sköter kameran åt dig. Om det finns flera personer i rummet zoomar kameran ut så att alla syns. Den klarar också gruppsamtal med upp till sex deltagare.

En intressant feature är Storytime som jag inte riktigt förstår vad det är, men det verkar som man kan ändra sitt utseende och lägga till bakgrundsmusik om man t ex berättar en saga för barn. Kan tänka mig att det är en utveckling av det som redan går att göra på Messenger där man t ex kan se ut som en kanin.

Facebook Portal är också ansluten till streamingtjänster vilket gör att du kan titta på film och lyssna på musik. Därmed kan man titta på content tillsammans oavsett var man befinner sig. Lite virtuell gemenskap även när man är bortrest?

För att styra den finns Amazon Alexa inbyggd vilket innebär att den är röststyrd. Eftersom Amazon kommit långt med röststyrning borde det fungera bra.

Priset i USA är 199 USD för den lilla och 349 USD för den stora.

Något som verkar lite märkligt är det inte går att använda Facebook på den. Tanken med det gissar jag är att vi ska se nya Portal mer som en förlängd Messenger snarare än ett Facebookflöde.

Sen funderar ju givetvis jag på vilken plats Facebooks Portal har i det smarta hemmet. Går den att ansluta till t ex andra kameror och högtalare. Går det att sätta regler som gör en scen då flera noder samverkar tillsammans med den?

Jag har faktiskt lite svårt att se att marknaden är mogen för den här produkten. Hur ofta använder du Facetime t ex? Och räcker inte Skype för att titta och prata? Räcker de extra features man får och vill man inte chata via sin telefon?

Facebook brottas ju med säkerhetsproblem och inte för länge sedan hade hackare kommit åt 50 miljoner användares konton. Och tidigare var det Cambridge Analytics skandalen som ruckade Facebook i sina grundvalar. Därför kan jag tänka mig att Mark Zuckerberg legat vaken många nätter och funderat på om timingen är rätt för den här produkten.

Men för att lösa integritetsproblemet finns en lucka att fälla ned över kameran. Så att inte hela världen ska se vad du gör hemma.

Är jag bara gnällig? Ja vad säger du? Har Portal en framtid?

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar