Här är några bra tips på hur du ljussätter ditt smarta hem

Förr strävade man efter funktion och målsättningen var en jämn belysning i rummen. Nackdelen med det synsättet var att metoden gav döda rum utan trivsel.

Nästa steg blev spotlights för att punktbelysa. Därmed ljussatte vi viktiga ytor i hemmet och fick en större variation i rummens belysning. Den här skolan lever än idag och vi har väl alla ett stort antal spots hemma?

Nästa steg som är i full gång är övergången till LED-lampor. De blir inte varma och dra mycket mindre ström. De är också perfekta att göra små och passar därför till t ex ljusslingor. Till en början gav LED-lampor ett blåare sken men nu går de att få i vilken färg som helst. Även vitt vilket var svårt tidigare.

Smarta hem och smart belysning

Nu är vi på väg in i det smarta hemmet som revolutionerar sättet vi använder ljussättning. Och belysning är ofta första steget för många som vill göra hela bostaden smart. Det är förståeligt eftersom smart belysning är lätt att koppla in och gör stor skillnad.

Det enklaste sättet att få smart belysning är att byta till wifi-smartplugs dvs utanpåliggande väggkontakter. Då kan du behålla dina glödlampor och använda smartplugen till att sätta på, stänga av och dimma ljuset.

Ett alternativ till smart plugs är att skruva i nya smarta LED-lampor. Då blir varje lampa smart istället för väggkontakten. Då kan du också välja lampor med olika färg. Ljuskällorna ansluter du till en gateway/huvudenhet som vi Internet kommunicerar med din smartphone.

I det smarta hemmet kan du förutom att sätta på och stänga av ljuset samt dimma också förutbestämmer scener där du har olika lägen där all belysning ändras samtidigt. Då kan du t ex fördefiniera ”städbelysning”eller ”fredagsmys”då förvalda lampor tänds med rätt ljusstyrka och färg via EN knapptryckning i appen eller på en smart strömbrytare på väggen.

 

        

Grundläggande saker att tänka på vid ljussättning

När du placerar dina lampor börjar du med att titta var dina väggkontakter sitter. För att montera nya krävs en elektriker. Så börja med befintliga uttag så inte kostnaderna drar iväg.

Blanda armaturer för både tak, vägg och golv. Funktion och rätt placering är ofta viktigare än stor mängd ljus.

Vid ljussättning bör du ta hänsyn till rummets form. Med det menar jag storlek, form och fönster. Dagsljusinsläpp är viktigt så se till att inte tjocka gardiner stör dagsljuset. Ett rum med dåligt dagsljusinsläpp kräver generellt mer lampor och ett djupt och smalt rum kräver mer belysning längst från fönstret.

Även funktionen i rummet är viktigt att ta hänsyn till. Läsfåtöljen kräver en bra läslampa och köket kräver arbetsbelysning t ex.

Färg på väggar och golv spelar en stor roll vid ljussättning. Även färg på möbler spelar in. Mörka färger reflekterar ljuset vilket kräver mer belysning om man vill ha ljust.

Skapa gärna ”öar av ljus”på eller kring viktiga ytor som behöver ljus. Som t ex tavlor, fina möbler, mattor, läsplatser och arbetsplatser.

Resten av rummet får gärna ha halvdunkel, så att kontrasterna mellan belysta och icke belysta ytor blir stora. Ögat och hjärnan är anpassade för att klara de stora kontraster som finns i naturen mellan solbelysta ytor och skuggiga och ofta föredrar sinnet blandat ljus.

Med ljusslingor får du möjlighet att skapa indirekt ljus i t ex bokhyllor eller upplysta steg i en trapp. Det ger en väldigt stor effekt!

En annan rekommendation är att välja ett varmt ljus på din belysning. Det är att föredra i vårt kalla klimat.

Tips för att spara energi vid belysning

För att spara energi bör du byta till LED-lampor. De är dyrare i inköp men drar mycket mindre ström och håller längre.

En nästan bortglömd ljusförstärkare är en reflektor i armaturen som förstärker ljuset utan att öka elförbrukningen.

Med en rörelsesensor kopplad till belysningen tänds lamporna när någon är i rummet. Och om ingen rör sig i rummet stängs de av. Det sparar också energi.

Med rörelsesensorn har du tagit nästa steg i ditt automatiserade hem. Nämligen att sätta regler för när något t e x ska sättas på eller stängas av. Då börjar det riktigt skojiga i det smarta hemmet där bara fantasin sätter gränser!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar