Nu bjuder Spotify på en Google Home mini – om du bor i USA

Med start idag i USA kan du utöka ditt befintliga Spotify abonnemang till ett familjeabonnemang och få en Google Home Mini på köpet. Kampanjen sträcker sig året ut.

Familjeabonnemanget innebär att upp till 6 personer kan använda abonnemanget parallellt. Priset är 14.99 USD per månad. Bindningstiden gissar jag är på ett år.

Jag kan tänka mig att Spotify fått ett bra pris från Google som vill lära oss att börja använda rösten för att styra hemmet. Combon musik och röststyrning är ju solklar. Sen räknar nog Google med att man i nästa steg vill ha en assistent med bättre ljud och då levlar upp till en dyrare Google produkt.

För oss som är intresserade av hemautomation kommer antagligen Google home eller Amazon Alexa att bli navet i hemmets automatiserade ekosystem och där är musik en viktig del.

Kampanjen visar att konkurrensen hårdnar inom strömmad musik och att det kostar mer idag att värva kunder och ta betalt. Speciellt nu när YouTube music Premium håller på att lanseras.

Ett tecken på att Spotify börjar få det tuffare är att skivbolagen sålt sina aktier i bolaget. Jag tolkar det som att man ser att strömmad musik håller på att bli en bulkprodukt med hård konkurrens och därmed vikande lönsamhet.

Ser man på Spotfys börskurs är den numera lägre än teckningskursen när bolaget börsintroducerades. Och Spotifys svenska grundare sålde när kursen var på topp. För att vara realistisk beror nog dock den dåliga börskursen mest på en allmän börsoro nu.

Min prognos att det i framtiden kommer finnas ännu fler leverantörer av strömmad musik och därmed ökad priskonkurrens, lägre lönsamhet och sämre värde på bolaget. Så för att öka lönsamheten kommer Spotify även ta rollen som skivbolag och börja producera egen musik. På samma sätt som Netflix redan gör.

Något som talar för ökad konkurrens är också att det numera finns färdiga standardiserade tekniska plattformar som musikdistributörerna kan köpa och sätta sitt eget varumärke på. Därmed blir det enkelt för nästa Spotify att komma igång.

Den utvecklingen har vi redan sett inom spelbranschen där marknaden översvämmas av leverantörer som Leo Vegas, Storspelare och allt vad de heter. Möjligheten för dem att lyckas är att satsa på marknadsföring och är det någon mer än jag som undrar vem som betalar för all deras reklam?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar