Svenska företag fastnar i pilotstadiet i införandet av artificiell intelligens AI

 

Boston Consulting group har släppt en rapport där man jämfört hur långt internationella företag kommit i införandet av Ai inom kunderbjudande och tillverkning.

Rapporten heter: ”Think big, start small, scale fast: The AI success recipe for Nordic companies”. Rapporten har man gjort tillsammans med MIT Lab.

I rapporten står det att svenska företag har höga ambitioner när det gäller Ai men att man har problem att skala internationellt. Med andra ord tror man på att Ai kommer spela en viktig roll i framtiden men att man har svårt att komma ur startgroparna.

Stora företag i resten av världen har dock en ännu större tro på AI och många har kommit längre i implementationen i hela affärsmodellen.

”Att ha framgångsrika företag inom en rad olika branscher är en del av den svenska självbilden. Det riskerar att ändras framöver om storbolagen inte lyckas skala upp sin användning av AI, genomföra digitala transformationer och implementera nya arbetssätt i hela verksamheten, inte bara i pilotprojekt”, säger Fredrik Lind, ansvarig för BCGs Nordiska verksamhet inom Tech, Media och Telecom.

För att göra jämförelsen i resultatet från Norden jämförde man med en annan studie som gjorts internationellt.

Det man också noterar är att gapet mellan ledarna inom Ai och de som halkar efter blir allt större.

De som lyckas har mer fokus på kundnyttan än kostnaderna för att implementera Ai. Och de som kommit längst får redan avkastning på sina investeringar inom avgränsade områden så kallade ”Unicorns”.

Några som verkligen sticker ut är de kinesiska företagen. De satsar enormt på Ai och har prioriterat Ai som ett sätt att på sikt sänka sina produktionskostnader.

Min personliga syn på Ai är att samarbetet människa maskin håller på att genomgå stora förändringar och att IoT bara är i sin linda. Det mest spännande är Big data i kombination med maskininlärning tycker jag. Tänk när fabriken effektiviserar sig själv!

När jag pluggade på universitetet i Linköping var det ett citat som etsade sig fast i mitt medvetande:

”Framtidens fabrik kommer att bestå av en massa maskiner, en hund och en människa. Hunden vaktar maskinerna och människans uppgift är att ge hunden mat”.

Snart är vi där…

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Detta inlägg har en kommentar

  1. Lars Björck

    Martin, jag sitter just på sista dagen av fem av Gartners ITExpo i Barcelona och ser här många praktiska tillämpningar av AI eller Augmentet Intelligence vilket är ”combon” av AI och människa. Ja, dags att öka farten.
    Lars Björck, Group Data Warehousing, Swedbank, Tallinn

Lämna ett svar