CES 2019 i Las vegas visade massor av nytt inom smarta hem

 

Hade du inte möjlighet att besöka CES 2019 i Las vegas? Det hade inte jag heller i år men i det här blogginlägget sammanställer jag information från vad andra rapporterat. Om du var där och har något att berätta om kul produkter och trender får du gärna kommentera nedan.

Om du bara ska besöka en teknikmässa i ditt liv föreslår jag CES i Las vegas. Det är här de stora giganterna som t ex Samsung visar det bästa de har och imponerar. Men i en mindre hall hittar du dessutom startups som visar kreativa lösningar på sådant du inte ens visste om att du saknade.

TV, ljud och röstassistenter

Stort på CES har under många år varit TV och tekniska nyheter som OLED-skärmar och 8K upplösning visades.

Personligen ställer jag mig frågande till om vi önskar bättre upplösning på vår TV? Viktigare idag är tillgängligheten dvs att kunna se program du valt själv när du vill plus att se saker och själv interagera i realtid. Så ”TV” styrs allt mer mot t ex Youtube och Facebook och där är vi villiga att tumma på bildkvalitén.

En annan intressant nyhet är att att Apple släppt sin Airplay 2 till andra tillverkare. Därmed torde det stå klart att Steve Jobs vision att Apple skulle lansera en egen TV gått om intet. Istället lierar man sig med befintliga TV tillverkare. Så Apples position blir mer som en konkurrent till Chromecast inom TV.

Inom ljud är en trend att allt fler tillverkare får Google home och Amazon Alexa kompatibilitet plus att flera har deras röstassistent inbyggd. Priset på dessa högtalare är också på väg ned.

En lite otippad applikation med inbyggd röstassistent är DUX sängar. Så nu kan du ligga i sängen och styra hemmet med rösten. Blir ju lite spooky när dina snarkningar och annat lagras i molnet…..

Säkerhet, dörrklockor och lås

En annan stark trend är utvecklingen av smarta dörrklockor med video. Och tillverkare som Nest har gått ett steg till och erbjuder också lås. Från ett svenskt perspektiv undrar man då hur det kommer att gå för Assa abloy som kommer från den mekaniska världen och nu utmanas av den digitala. Men Assa Abloy är verkligen med i matchen genom dotterbolaget Yale. De visade sitt system August som är ett system med app och lås där du kan låsa upp en ytterdörr bara genom att närma dig dörren.

Belysning, robotdammsugare och andra kul produkter

Inom belysning verkar lightstrips vara stort med flera nya tillverkare som utökat sitt sortiment. Philips lanserar flera nya ljuskällor för utomhusbelysning och de visade också en rörelsedetektor för utomhusbruk

Andra kul produkter är t ex Samsung Family hub kylar. Nu är de smartare än någonson med Bixby röstkontroll. De har också en större display på framsidan som kan anpassas efter varje familjemedlem. På skärmen kan du t ex lägga in inköpslistor och notiser. Skärmen är kopplad till Expedia och Uber. Ja du fattar, du kan nu beställa en taxi från ditt kylskåp!

Robotdammsugare är också verkligen stort. En nyhet är att Ecovacs robotdammsgare nu kan känna igen leksaker och strumpor för att undvika att de sugs upp.

Något annat intressant som visades är smarta speglar som både kan vara transparenta, spegla och visa t ex film. Det här såg jag redan för typ tio år sedan på CES och blev fascinerad men hade svårt att se användningsområdet. Nu kanske någon vet hur de ska användas?

En produkt som i alla fall jag inte förväntade mig skulle bli smart är toaletter. Men det är kul att bli överraskad och Toto Neorest toalett öppnar och stänger sitsen automatiskt när du kommer. Den har också värme i sitsen vilket antagligen mest tilltalar kvinnor som jag upplever redan kör mer värme i bilstolarna än män.

Den gör också rent med desinficering i toaskålen. Plus att den kan spola av din rumpa!

Vad kostar den då? Jo 12 000 USD. Hepp! Jag kan förstå att det är åt det här hållet framtidens toaletter kommer att fungera. Men troligen kommer dessa features bli standard i en vanlig toalett till vanligt pris framöver. Så det känns värt att vänta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar