Vad är z-wave och hur fungerar det?

I min serie blogginlägg om smarta hem berättar jag här om z-wave. I och för sig pratar jag kanske hellre om coola användningsområden i det smarta hemmet i mina inlägg, men för att förstå hur det fungerar behöver tekniken förklaras. Så håll till godo!

Bakgrund och hur z-wave administreras

Z-wave togs från början fram av ett danskt företag som heter Zensys. Tanken var att det skulle vara ett billigare alternativ till Zigbee. Utvecklingen och bevakningen av standarden sker sedan 2009 hos det amerikanska Sigma designs som skapat en förening. Ungefär 700 företag är certifierade medlemmar i z-waveföreningen. Dessa företag har hittills anslutit ungefär 2000 produkter. En gammal siffra säger att z-wave har 70 % av marknaden inom smarta hem. Jag vet inte hur fördelningen ser ut idag.

Såhär fungerar z-wave

Z-waveprotokollet bestämmer hur olika noder ska kommunicera med varandra. En nod kan t ex vara en strömbrytare eller magnetkontakt.

Noderna kommunicerar trådlöst på en radiofrekvens på samma sätt som t ex Wifi. Därför behöver du inte dra sladdar i din bostad.

Hjärnan i systemet är en gateway/controller. Det är den som är början på systemet och den är ansluten till Internet och molnet som i sin tur kommunicerar med appen i din telefon.

Z-wave sänder dubbelriktat och använder frekvensen 868MHZ i Norden. Den senaste versionen heter z-wave plus där man t ex förbättrat batteritid och överföringskapacitet jämfört med tidigare. Kapaciteten är dock väldigt låg med sina 9Kb/s jämfört med t ex Wifi men räcker för att ge enkla kommandon. För t.ex. bilder och video räcker inte kapaciteten.

Räckvidd och begränsningar

Z-wave kan kommunicera på ett avstånd på ungefär 30 meter. Avståndet begränsas av t ex väggar och våningsplan. Man använder meshteknik vilket innebär att varje nod kan kommunicera med nästa. Därmed kan avståndet ökas i en kedja där du sätter en nod var trettionde meter. Repetitionen kan ske upp till fyra gånger vilket ger ett maxavstånd på ungefär 100 meter. Det är dock generellt bara noder som ansluts till vägguttaget som har möjlighet att repetera signalen. Inte batteridrivna noder, vilket väldigt många är i form av t ex magnetkontakter. Du kan totalt ansluta fler än 200 noder till samma system.

På CES 2018 visade z-wave sitt nya 700-system där man kan kommunicera upp till 100 meter med ännu lägre energiförbrukning. Vet dock inte hur kommersiellt det blivit?

De här tillverkarna använder Z-wave

Det finns flera stora tillverkare inom smarta hem som använder z-wave. Exempel är; Fibaro, Samsung och Yale. Jag kan inte se att det är tillverkare av en speciell typ av produkter som använder z-wave utan användningsområdena är spridda med en spännvidd från t.e.x rörelsedetektorer till fjärrstyrda garageportar.

Kompatibilitet

Kompatibiliteten mellan olika generationer Z-wave bygger på bakåtkompatibilitet. Det innebär att t ex en ny z-wave controller/gateway kan kommunicera med äldre z-waveprodukter men inte tvärt om. Viktigt i sammanhanget är dock att andra länder använder olika z-wavefrekvenser. Det gör att t ex en amerikansk nod inte går att koppla till en svensk controller/gateway.

Ett annat aber som gäller oavsett protokoll är att controllern/gatewayen måste stödja den anslutna nodens alla funktioner. Så i noden kan finnas kommandon som inte controllern stödjer och då spelar det ingen roll om de har samma protokoll.

Kommer Zigbee eller Z-wave vinna matchen?

– I kapacitetsgrenen vinner zigbee med sina 256Kb/s-1Mb/s mot Z-waves 9Kb/s.

– Avståndsmässigt blir det oavgjort med ungefär 30 meter för bägge.

– Energikonsumtionen är låg på bägge.

– Driftsäkerheten är hög på bägge.

– Vad gäller pris på noderna vill jag nog säga att Z-wave har lägre pris än så länge. Dock en svår gren eftersom man måste jämföra pris, prestanda och kvalitet.

– Standardisering är en viktig gren för kompatibiliteten. Där tror jag att z-wave är bättre med sina striktare standards. Ett stort aber för z-wave är dock att frekvenserna skiljer sig mellan länderna.

Ok, vem vinner? Det är alltid svårt att sia om framtiden men personligen tror jag att utvecklingen kommer bli på samma sätt som med Internets utbyggnad med olika transmissionsmedia. Dvs att det kommer finnas utrymme för alla eftersom branschen växer lavinartat. På riktigt lång sikt kommer dock vinnaren bli den som har tillverkare med störst volymer och lägst pris. Och då vinner zigbee – tror jag. Som jag skrev i ett tidigare blogginlägg vägde jag över till Zigbee när jag av en leverantör fick höra att China telecom valt zigbee. Där pratar vi volym!

P.s. Jag vet att bilden inte har ett dugg med ämnet att göra men jag försökte bara liva upp ett ganska tråkigt inlägg lite med en flashig bild. D.s

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar