Vad är Zigbee? Och vilka produkter använder det protokollet?

Philips Hue B39 LED E14

Det är en djungel att koppla upp sitt smarta hem och den stora anledningen är att inte alla komponenter i form av kameror, magnetkontakter, radiatorer och lampor kan prata med varandra och samma app. Dvs du kan inte ens hitta dem när du ber appen ansluta nya noder från andra tillverkare! Varför är det såhär? Går det att lösa?

Jo anledningen är att noderna inte pratar samma protokoll som din gateway/controller. Det kan finnas anledningar till det och i texten nedan försöker jag reda ut hur ett av de största protokollen Zigbee fungerar.

Vad är ett protokoll?

Ett protokoll är det språk som används när dataprylar pratar med varandra. På Internet använder vi ett språk som heter IP. I hemmet använder vi Wifi och när din telefon kommunicerar med din högtalare hemma använder den ofta Bluetooth. De senare protokollen använder en radiofrekvens i luften på samma sätt som tex en mobiltelefon. Alla protokoll har sina styrkor och begränsningar och i smarthemvärlden har man valt att ta fram nya protokoll som bättre matchar de behov som finns där. Högst på kravlistan för smarta hem stod driftsäkerhet och avstånd. Kapaciteten blev underordnad. Varken Wifi eller Bluetooth klarar de kraven fullt ut tyvärr.

Såhär fungerar Zigbee

Zigbee bygger på en standard som heter IEEE’s 802.15.4. Just att det är en standard innebär att tillverkarna i de bästa av världar gör något enhetligt.

Den största skillnaden på Zigbee jämfört med t ex Wifi är att Zigbee använder meshteknik. Det innebär att varje inkopplad nod blir en egen extender som förlänger räckvidden. Med andra ord kan zigbee klara ett avstånd på ungefär 30 meter men sen kan t ex magnetkontakten kommunicera med lampan som finns ännu längre bort.

Zigbee använder 2,4GHz bandet vilket är samma som Wifi. Kapaciteten på Zigbee är 250Kbs vilket räcker för enklare kommandon mellan gateway och noder. Wifi har dock klart mer kapacitet vilket gör att du bättre kan streama film t ex.

Zigbee använder 128 bit symmetrisk kryptering. Det gör att trafiken är relativt säker för intrång.

Om tillverkarna följer Zigbee standarden generiskt går i teorin alla enheter med samma protokoll oavsett fabrikat att ansluta till varandra.

Vilka tillverkare använder Zigbee?

Tillverkarna av Zigbee har en allians där villkoren för protokollet bestäms. Hittills är det med fler än 400 tillverkare vilka har typ 2 500 olika modeller som använder Zigbee. 2023 planerar man för att 3,8 billioner noder med Zigbee kommer att tillverkas.

Exempel på tillverkare av zigbeeprodukter som vi i Sverige känner till är; IKEA, Philips och Samsung. Men det finns som sagt många fler. Personligen började jag på allvar tro att Zigbee kommer att bli den framtida världsstandarden när jag av en kinesisk leverantör fick höra att China Telecom valt Zigbee till sina produkter. Att också AT & T kör Zigbee ger ju ännu mer styrka för framtiden.

Borde jag inte nämna Z-wave?

Jo i ett framtida blogginlägg kommer jag att berätta mer om Z-wave och andra protokoll som används för smarta hem. Men helt kort kan jag avslöja att Z-wave vinner grenen ”avstånd mellan noderna”. Med Z-wave kan nämligen avståndet mellan noderna vara betydligt längre än för produkter som använder Zigbee.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar