Facebook utvecklar egen hårdvara för artificiell intelligens som ska användas till röststyrning och analyser.

I Financial times läste jag att Facebook håller på med ett AI-projekt tillsammans med ett antal hårdvaruleverantörer där bland annat Intel ingår. Målsättningen är att ta fram ett dramatiskt snabbare SAIC-chips för att möta framtidens krav på Ai som innefattar nästa generations röststyrning.

I en intervju med Yann Le Cun som är Facebooks chief AI scientist berättar han jobbar med ett projekt som kallas Deep Learning Hardware: Past, Present, and Future.” Han säger också att Facebook generellt behöver kunna utveckla sin egen hårdvara.

Syftet med projektet är att skapa datakraft till en röstassistant med mer sunt förnuft där man med rösten kan styra sina sociala nätverk och föra en diskussion med den digitala assistenten. Det ska också finnas videoövervakning i realtid och Ai ska kunna avgöra vilket innehåll som är tillåtet på Facebook.

Ai-chipet är specialdesignat för AI och är därmed snabbare med lägre energiförbrukning jämfört med dagens generella processorer.

Amazon och Google har ju redan röstassistenter på marknaden dock med relativt enkla funktioner. Det känns som jag behöver mer information för att förstå ovanstående nyhet fullt ut… 

Kommer Facebook nöja sig med chipet eller är tanken att det ska mynna ut I en produkt som konkurrerar med Google och Amazons röstassistenter?  Eller kommer chipet sitta I molnet och speeda upp Facebook medans de fysiska röstassistenterna säljs av andra. Personligen killgissar jag på det. 

Samtidigt skapar “videoövervakning och funktionen att kunna avgöra vilket innehåll som är tillåtet” lite kalla kårar. Klart någon sorts gransking av vad som publiceras på Facebook behövs men det känns lite läskigt när den görs av AI.

Muhahaha!!!! 1984 Orwell

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar

Mer att läsa: