Kommer roboten Vector bli en del av din familj?

Man har pratat om inteligenta robotar länge men de har hittills varit dyra och klumpiga både fysiskt och mentalt. Nu finns roboten Vector.

I Japan t ex finns många robotprojekt för bland annat utbildning men det var efter den stora kärnkraftsolyckan där för några år sedan som robotar gjorde nytta i större skala och hjälpte till med sanering i områden där inte människor kunde gå in. Intressant då var att det var robotar som rullade som fungerade. De som gick som djur höll inte måttet.

Nu finns Vector en kul produkt som vandrat via Kickstarter till att vara den bäst säljande tekniska leksaken hos Amazon.

Men är roboten Vector t en leksak för barn? Ja kanske än så länge men som tekniknörd ser jag absolut hur Vector kan utvecklas både i intelligens, storlek och användningsområden. Tänk t ex hur en “Vector” skulle kunna hjälpa till i äldreboenden med vardagliga sysslor :-).

Men vad är roboten Vector? Vector är en assistent som interagerar via röststyrning, ansiktsigenkänning och en internetuppkoppling. En sorts Alexa lite som rör sig runt i ditt hem. Den kan sätta en timer, ge en väderrapport, ta bilder och spela enklare spel med dig.

Nästa steg blir att lägga till personlighet med ansiktsutryck och ljud. Man jobbar ihop med Pixar och Dreamwork för att kombinera egenskaperna robotarna har på film med verkligheten. En bra gissning är att Vector kommer att bli huvudperson i en film i framtiden. Och det vet vi redan från bland annat Legos framgångar att det ger hävstång på försäljningen.

Nedan finns en film från Youtube där Vector beskrivs:

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Detta inlägg har en kommentar

  1. martin

    test

Lämna ett svar