Varför ska jag ha ett smart hem?

 

Frågan i rubriken kan tyckas konstig och om några år kommer den antagligen anses korkad. På samma sätt som när jag erbjöd en fast internetuppkoppling på 500Kbit 1997. Varför Internet typ? För skojs skull kommer jag spara mitt blogginlägg som en tidskapsel från februari 2019.

Idag är smarta hem fortfarande i sin linda. Det känns som en massa teknikintresserade män som försöker hitta produkter som passar ihop och som gärna själva skruvar i regler och protokoll för att få automatiseringen att fungera. Om några år kommer det smarta hemmet att vara självklart för alla!

För gemene man eller kvinna är det inte tekniken som är det intressanta utan funktionerna. Vilken nytta har jag av det smarta hemmet?

Enklare och bättre

Med ett smart hem blir ditt vardagsliv enklare. Du kan i appen sätta scener d.v.s. du förutbestämmer ett antal inställningar i hemmet som ändras med en knapptryckning i appen eller på en väggkontakt. Det kan t ex vara att vissa lampor ska vara tända och dimmade i vardagsrummet när det är fredagsmys. Samtidigt kan temperaturen höjas i vardagsrummet och Tv:n slås på.

En annan sak som gör ditt liv lättare kan också vara att en rörelsedetektor i hallen tänder belysningen när du står i hallen med händerna fulla av matkassar. Eller att ytterdörren känner av att det är du som närmar dig och låser upp automatiskt. Eller att du med röststyrning sätter på den radiokanal du vill lyssna på.

Spara pengar, miljö

Andra bra argument är att du kan spara pengar på att alla maskiner inte är på när de inte används. Värmen kan t ex styras per rum och med rörelsedetektor kan bostaden lära sig hur familjen rör sig och bättre styra värme och belysning. På köpet får vi mindre utsläpp och bättre miljö.

Säkerhet

Idag pratar vi gärna larm men jag är övertygad om att framtiden handlar om säkra hem och då är skalskyddet bara en del i ett större säkerhetssystem. Hemmiljön blir i det smarta hemmet säkrare för t ex barn och gamla då man t ex har magnetkontakt på barngrinden som skickar notiser då den öppnas. Eller ett trygghetslarm som inte bara går till hemtjänsten utan som skickar notiser till valda personer i familj och närhet. Eller ett bostadslarm du kan övervaka själv genom att se kamerorna i appen. Samtidigt delar du tillgången till valda kameror med din granne. Därmed har du tagit grannsamverkan mot brott till nästa nivå.

Hur ser en dag ut i det smarta hemmet?

Morgon

06:00 Du vaknar och väckarklockan i sovrummet triggar samtidigt igång vattenkokaren och värmen i bilen samtidigt som radion slås på.

06:15 Belysningen höjs successivt i barnens rum och barnens favoritmusik spelas för dem. Du ber med röststyrning i köket få höra de senaste nyheterna. Efter nyheterna får du höra hur dagens kalender ser ut. Och sedan hur vädret ser ut utanför din dörr.

07:15 Du har gått en promenad med hunden och när ni kommer hem har hundens matskål fyllts med rätt mängd per automatik.

07:30 När den siste personen lämnar bostaden sätts den per automatik i bortaläge vilket innebär att temperaturen sänks, lampor släcks och tänds enligt ett schema och dörren låses.

Dag

14:30 Du får notiser när dina barn kommer hem från skolan. Du kan också se inspelad video som visar när de tar emot en leverans.

15:30 Du får en notis om att du behöver fylla på vatten i bevattningssystemet till grönsaksodlingen på väggen i köket. Snabbt ändrar du i hemmets app så notiserna om vattningen bara skickas när du är hemma.

15:45 Du guidar din son i ett datorspel genom att ni delar skärm och pratar genom en kamera.

17:00 Datorerna stängs av för spel enligt ett förutbestämt schema då du vill begränsa barnens spelande. Nu är de endast tillgängliga för läxor.

Kväll

18:00 Husets alla rum är nu fullt uppvärmda och de lampor du förvalt är på med rätt ljusstyrka.

18:30 Familjen äter middag lagad från matkassen ni fick levererad samma dag. Varje familjemedlem får egen kost anpassad efter sin hälsoprofil. Grönsakerna har ni odlat själva i köket.

19:30 Du ber med röststyrning att en film från Netflix spelas upp i vardagsrummet.

21:00 Barnen får en notis i telefonen att det är dags att lägga sig. Deras rum anpassas successivt med ljus och temperatursänkning.

23:00 Du fyller vattenkokaren och går och lägger dig. Huset ställer om sig för en nattscen då temperaturen sänks, dörrarna låses och lamporna släcks eller dimmas.

ZZZZ

02:00 Du vet ännu inte att i morgon kommer en vattenledning i källaren gå sönder men eftersom vattensensorn på golvet under röret automatiskt stänger av huvudkranen så går det läckande vattnet att torka med en trasa. Du släpper in rörmokaren från ditt arbete och allt är klart till familjen kommer hem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar