Artificiell intelligens (AI) målade tavla som såldes för 432 500 USD

Tavlan ”The painting of Edmond Belamy” finns bara i ett exemplar. Den föreställer en person som aldrig funnits och den är nyligen målad av en person som inte finns. Det är nämligen en algoritm som målat tavlan och nyligen såldes den på Christies Auction House i New york för svindlande 432 500 USD.

Innan auktionen värderades tavlan till 10 000 USD. Så vad är det som köparen förstod och värderingsmannen missade?

Bakom tavlan ligger ett franskt kollektiv som heter Obvious art. Stilen är lite åt Rembrandt på 1700 talet fast blurrigare.

Metoden de använder för att måla tavlor kallas Generative adversarial network (GAN). Det är en algoritm som har en Generator plus en Discriminator. Generatorn skapar tavlorna och discriminatorn värderar skillnaden på det algoritmen skapat och det som människor tidigare målat.

För att lära datorn måla har man visat den 15 000 porträtt målade från fjortonhundratalet till nutid och datorn har gått igenom alla motiven och lärt sig hur man gör och sedan målat helt nya tavlor.

Svårigheten är att ”lura” Discriminatorn att det nya porträttet är nytt. Det nya motivet bygger ju på sånt som redan finns i de 15 000 porträtten datorn utgått från. Discriminatorn accepterar dock fler nya tavlor än det mänskliga ögat. Vi människor kan ju se och komma ihåg mycket mer flerdimensionellt. Och dessutom kan discriminatorn bara värdera det unika, inte vad som är snyggt. För inte är väl tavlan snygg?

Att måla porträtt är bland det svåraste som finns eftersom linjerna på ett ansikte och djupet med skuggor är väldigt svårt att återge. Glansen i ögon kräver även det en mästare för att återge och där kan man väl säga att Generatorn har en del kvar att lära? Jämför t ex med dalakonstnärens Zorns tavlor.

Det franska kollektivet har också gett datorn uppdraget att måla nakna personer och landskap men porträtt var tydligen det som blev bäst.

Men vem är det egentligen som gjort tavlan? Är det människorna bakom datorn eller datorn själv? Jag röstar på datorn eftersom den själv tagit fram porträttet utifrån egen erfarenhet. På samma sätt som vi människor lär oss saker.

För att få klarhet i vem som signerat tavlan försökte jag zooma in bilden men kunde inte se vad det står. Jag gissar dock på att även signeringen är gjord av datorn. En blandning av 15 000 underskrifter?

Vad är det som gör tavlan värd alla pengarna? Ja eftersom köparen är anonym kan vi inte fråga hen men jag tycker att tavlan är ett dokument som visar att AI nu kan vara kreativ. Om den är värd alla dessa dollar är tveksamt. Men som tidskapsel är den briljant!

Följdfrågan blir nu givetvis: Vad blir nästa kreativa uppgift för AI? Jag satsar all in på musik. Sjukt galet när AI ligger etta på hitlistan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar