Robot som kan städa bättre än de flesta barn

Läste en kul artikel i Wall street journal som handlar om att Tokyo baserade Preferred networks tagit fram en robot som klarar av något inte barn och många vuxna klarar. Nämligen att plocka undan efter sig. Och nu pratar jag inte om en robotdammsugare utan något mycket mer avancerat.

Bolaget som tagit fram roboten är en startup som bland annat Toyota Motor Corp investerat i. Killarna bakom bolaget har ett gediget förflutet inom programmering och Japan är generellt längst fram inom robotar, så det är ingen slump att den kommer därifrån.

Roboten kan kommunicera med människor via tal och gester och den kan plocka upp saker, identifiera dem och därefter lägga dem på rätt plats.

Att röra sig i rummet utan att krocka är det enkla. Att sedan lokalisera sig i rummet och ta upp saker med olika form och textur är klart svårare. Bara att mäta avståndet till saken man ska ta upp kräver t ex två ögon. Blunda med ena ögat och försök ta upp kaffekoppen på bordet så får du se hur svårt det är utan djupseende.

Och fingrarna på t ex en människa är superavancerade. Nu har i och för sig deras robot bara kommit till gripklo i evolutionen…

Identifieringen av föremålet roboten plockat upp kräver en kamera som läser föremålet och jämför med saker den lärt sig tidigare. Lite mer avancerat än kameran vid vägtullarna som läser registreringsskyltar som vi är vana vid.

Därefter har den lärt sig var någonstans i rummet varje sak ska befinna sig. Hittills lägger den saker i korgar men på sikt borde roboten kunna dra ut t ex en låda eller öppna en garderob.

Roboten visas nu på mässan Ceatec Japan 2018 i Makuhari Messe nära Tokyo. Vi som inte kan åka dit får nöja oss med att titta på den här skojiga videon.

På mässan har roboten blivit belönad med the Semi-Grand Prix in the Industry/Market category at CEATEC Award 2018. Det bland många utställare som visar tekniska produkter.

Jag förstår att de fick utmärkelsen eftersom Japan verkar älska robotar. Men innan jag ska bli riktigt impad får de nog utveckla den mer. Nu rör den sig mest som en pigg pensionär. Så mitt tips är att det kommer ta några år innan den blir kommersiellt gångbar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar