Ditt framtida hemlarm kommer medverka i grannsamverkan mot brott via app

Företaget Ring tillverkar dörrklockor med videokamera. De ägs av Amazon och har gjort en undersökning i England för att få bättre koll på vad britterna tycker är viktigt för att öka tryggheten i hemmet. Man har också samarbetat med polisen för att hitta lösningar för framtidens hemlarm.

Genomsnittspersonen i den engelska undersökningen svarar att man lägger 18 minuter om dagen på att vara orolig för säkerheten hemma. Fem av sex känner sig mer osäker idag än för två år sedan. 34 % svarar att fler övervakningskameror gör att de skulle känna sig säkrare. 26 % skulle känna sig säkrare om de kände sina grannar bättre.

Tydligen känner britter sina grannar dåligt. Bara 24 % kände sina grannar i jämförelse med 43 % i Frankrike och 45 % i Tyskland.

Hur står det till med grannsämjan i Sverige? En snabb googling ger vid handen att 40 % av svenskarna stör sig på grannarna. Mest retar vi oss på trädgårdsmaskiner.

Vi svenskar vill enligt samma googling inte vara vänner med grannarna men tycker det är viktigt att vi hälsar på varandra. Annars ses man som en skummis.

En gemensam fiende i inbrottstjuvar kanske är en bra väg till större gemenskap? Andra säkra dörröppnare är garanterat hund och barn. Hundägarna i ditt område känner troligen redan varandra.

Som ett verktyg i grannsamverkan mot brott har Ring lanserat en APP i USA där man i realtid kan dela; text, foton och videoinspelningar från området där man bor.

Basen i appen är en karta där du kan se var något inträffat och se vad som händer. Händelserna kan också delas med varandra samt polisen och materialet lagras i upp till 60 dagar.

Det går att ansluta kameror och annan larmutrustning från många olika tillverkare.

Månadsavgiften för appen är 3 USD.

Jag är övertygad om att framtidens larm kommer att fungera såhär. Delningsekonomin är bara i sin linda. Och att larmet bara är ett larm tillhör dåtiden. Jag ser larmet som en del i ett smart hem där man borde prata säkerhet i hemmet mer generellt i ett smarthemperspektiv och där passar appen bra in.

Troligen blir appen för grannsamverkan mer intressant i ett villaområde än i en stadskärna. Det finns dock en kritisk massa med anslutna hushåll som man behöver komma över innan det blir intressant att vara med. Det blir ungefär samma resa som Postkodlotteriet gjort. Dålig jämförelse jag vet…

Ett alternativ som redan finns är ju helt klar de Facebookgrupper som handlar om ett områdes säkerhet. Erfarenheten där är att inläggen ofta är trubbiga. Ofta har någon observerat en hantverkarbil med utländska registreringsskyltar som visas på bild när den t ex tankar på macken. Sen hetsar man varandra mot personerna i bilen utan någon som helst källkritik. Ja som du ser krävs antagligen ett ansvarstagande även i en APP som den här. Men med tillvänjning och ordningsregler kanske det funkar?

Frågan är också hur larmbolagen, som idag tar ut en rejäl månadsavgift för uppkoppling mot larmcentral, kommer att positionera sig? Blir deras mervärde intressant när grannsamverkan i kombination med Polis är effektivare?

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar